Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem makowca – koniecznie wykorzystaj nasz prosty przepis.

Kolejny krok to zagotowanie mleka z cukrem i cukrem wanilinowym przez około kilka minut, a następnie dodanie zmielonego maku i startej skórki z jednej cytryny.  Powstałe wyrośnięte ciasto należy wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozdzielić je na ćwiartki. Każdą następnie rozwałkować je na prostokąty o grubości 3 mm.

Kolejnym krokiem jest rozłożenie na każdym z rozwałkowanych fragmentów farszu makowego i zrolowanie ich. Mają one przypominać rolady. Należy położyć je na blasze wyłożonej uprzednio papierem. Po wierzchu warto posmarować je olejem roślinnym.

Makowiec należy piec przez ok. 40 min w temperaturze 200 stopni. W międzyczasie sprawdzać, czy jest już zarumieniony, gdyż jest to oznaka upieczenia ciasta. Smacznego!

Czytaj dalej