Solone pomidory na zimę – robię zawsze więcej składników bo szybko znikają z piwnicy

Pomidory jem w każdej postaci. Królują u mnie przez cały sezon, zarówno w zupach, sosach, jak i na surowo. Mają bardzo dużo witamin, a przy okazji są niezwykle smaczne, dlatego też staram się przyrządzać je jak najczęściej. Tym razem proponuję je w lekko słonej oprawie.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 litr wody
  • sól
  • cukier
  • czosnek
  • zioła – koper, pietrucha
  • liście chrzanu

Przygotowanie:

W tym przepisie lepiej sięgnąć po mniejsze pomidorki i te mniej dojrzałe. Z upływem czasu nabiorą jeszcze większego smaku i będą miały idealną konsystencję. By tak się stało, każdy z pomidorów nakłuj w po wierzchu szpikulcem bądź wykałaczką (dosłownie kilka dziurek). Przełóż do słoików.

Osobno wlej wodę do garnka, wsyp 2 łyżki cukru i łyżkę soli. Wymieszaj, a następnie wlej zalewę do pomidorów. Do każdego ze słoika dodaj pokrojony w połówki czosnek (po 2-3 ząbki na słoik) i dodaj liście chrzanu oraz łodygę kopru oraz pietruchy.

Teraz możesz mocno zakręcić słoiki i odstawić je w ciemne miejsce. Powinny stać w temperaturze pokojowej. Po upływie 2 dni pomidorki będą idealne do zjedzenia. Oczywiście możesz odczekać dłużej bądź przestawić do piwnicy lub spiżarni na późniejszy sezon.

Warzywa możesz podawać do kanapek, przygotować z nich pyszny sos lub zjeść jako zdrową, smaczną przekąskę. Na zdrowie!