W tym przepisie lepiej sięgnąć po mniejsze pomidorki i te mniej dojrzałe. Z upływem czasu nabiorą jeszcze większego smaku i będą miały idealną konsystencję. By tak się stało, każdy z pomidorów nakłuj w po wierzchu szpikulcem bądź wykałaczką (dosłownie kilka dziurek). Przełóż do słoików.
Osobno wlej wodę do garnka, wsyp 2 łyżki cukru i łyżkę soli. Wymieszaj, a następnie wlej zalewę do pomidorów. Do każdego ze słoika dodaj pokrojony w połówki czosnek (po 2-3 ząbki na słoik) i dodaj liście chrzanu oraz łodygę kopru oraz pietruchy.
Teraz możesz mocno zakręcić słoiki i odstawić je w ciemne miejsce. Powinny stać w temperaturze pokojowej. Po upływie 2 dni pomidorki będą idealne do zjedzenia. Oczywiście możesz odczekać dłużej bądź przestawić do piwnicy lub spiżarni na późniejszy sezon.