Żeby nie było zbyt monotonne, warto urozmaicać przepisy, tak aby zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Nic tak nie dodaje smaku, jak idealnie miękka i soczysta skórka, przygotowana w marynacie na bazie pikantnego ketchupu i majonezu, oraz ziół, która dosłownie rozpływa się w ustach.
Wmieszać zioła z ketchupem i majonezem. Udka bardzo staranne umyć i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Mocno natrzeć marynatą mięso i skórkę i odstawić do lodówki na około 2 godziny. W wolnej chwili nagrzać piekarnik do 180° i udka przełożyć do naczynia żaroodpornego
Między udka włożyć obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku. Zabezpieczyć naczynie folią aluminiową lub mięsko zapiec w rękawie do pieczenia. Tak przygotowane mięso zapiekać w piekarniku przez około 50 minut w temp 180°-200°, gdy będzie dawało się przekuć widelcem i będzie samo odchodzić od kości, można wyjąć z rękawa lub odkryć folię i zapiec jeszcze przez około 5 minut, aby nabrały złocistego koloru.
Należy jednak uważać, aby nie spiec przesadnie mięsa, gdyż stanie się twarde. Po wyjęciu można podawać z frytkami, które warto posypać lekko oregano i przyprawą do gyrosa, lub ziemniakami.