Obłędny smak – Te złociste udka z kurczaka wychodzą bardzo pysznie. Pieczone w majonezie i ketchupie.

Mięso z kurczaka jest jednym tych składników, który jest podstawą dań na całym świecie. Mało kto wyobraża sobie gotowanie bez dodatku drobiu przynajmniej raz w tygodniu do jadłospisu.

Żeby nie było zbyt monotonne, warto urozmaicać przepisy, tak aby zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Nic tak nie dodaje smaku, jak idealnie miękka i soczysta skórka, przygotowana w marynacie na bazie pikantnego ketchupu i majonezu, oraz ziół, która dosłownie rozpływa się w ustach.

Składniki:

  •  udka z kurczaka x4 sztuki
  • ząbek czosnku x3
  • zioła prowansalskie x1 łyżeczka
  • majonez x2 łyżki
  • ketchup (pikantny) x2 łyżki
  • sól x1 łyżeczka
  • pikantna papryka x0,5 łyżeczki
  • słodka papryka x1 łyżeczka
  • przyprawa do gyrosa x1 łyżeczka
  • oregano x1 szczypta

Sposób Przygotowania:

Wmieszać zioła z ketchupem i majonezem. Udka bardzo staranne umyć i osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego. Mocno natrzeć marynatą mięso i skórkę i odstawić do lodówki na około 2 godziny. W wolnej chwili nagrzać piekarnik do 180° i udka przełożyć do naczynia żaroodpornego

Między udka włożyć obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku. Zabezpieczyć naczynie folią aluminiową lub mięsko zapiec w rękawie do pieczenia. Tak przygotowane mięso zapiekać w piekarniku przez około 50 minut w temp 180°-200°, gdy będzie dawało się przekuć widelcem i będzie samo odchodzić od kości, można wyjąć z rękawa lub odkryć folię i zapiec jeszcze przez około 5 minut, aby nabrały złocistego koloru.

Należy jednak uważać, aby nie spiec przesadnie mięsa, gdyż stanie się twarde. Po wyjęciu można podawać z frytkami, które warto posypać lekko oregano i przyprawą do gyrosa, lub ziemniakami.

Dzięki użyciu marynaty ketchupowo-majonezowej skórka będzie miękka i soczysta i mimo podpiekania na otwartym ogniu nie spiecze się i nie będzie sucha.