„Śnieżny Puch” – Delikatny i puszysty jak chmurka sernik bez pieczenia.

To bardzo łatwa w przygotowaniu wersja sernika bez pieczenia. Jest delikatny i puszysty, a przy tym pięknie prezentuje się na uroczystym stole. Moja rodzina zakochała się w nim od pierwszego kęsa. Jestem pewna, że trafi do serc, również Twoich bliskich. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 250 g śmietany (36%) lub 30% i opakowanie śmietan fix
  • 1/2 kg twarogu z wiaderka (3-krotnie mielonego)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 średnie opakowanie herbatników Petit Beurre
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 30 g masła
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Galaretki cytrynowe, rozpuść w 0,5 l wrzącej wody, a następnie pozwól jej całkowicie wystygnąć. W tym czasie, upraż na patelni wiórki kokosowe z cukrem i masłem. Mikserem na najwyższych obrotach, ubij śmietanę. Musi być gęsta i sztywna.

Zmniejsz obroty, ale nie przerywaj ubijania i dodaj cukier waniliowy, cukier puder i małymi porcjami twaróg. Na koniec, dodaj schłodzona galaretkę i ubijaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Zostaw masę na kilka minut, aby trochę zgęstniała. W przeciwnym razie, herbatniki z dna formy zostaną przez nią wchłonięte.

Formę do pieczenia o wymiarach 20×20, wyłóż folią spożywczą i ułóż na jej dnie bardzo ciasno herbatniki. Następnie zalej je masą serową, a jego wierzch posyp przygotowanymi wcześniej wiórkami kokosowymi. Gotowy sernik wstaw do lodówki na całą noc, aby całkowicie stężał. Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi!