Galaretki cytrynowe, rozpuść w 0,5 l wrzącej wody, a następnie pozwól jej całkowicie wystygnąć. W tym czasie, upraż na patelni wiórki kokosowe z cukrem i masłem. Mikserem na najwyższych obrotach, ubij śmietanę. Musi być gęsta i sztywna.
Zmniejsz obroty, ale nie przerywaj ubijania i dodaj cukier waniliowy, cukier puder i małymi porcjami twaróg. Na koniec, dodaj schłodzona galaretkę i ubijaj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Zostaw masę na kilka minut, aby trochę zgęstniała. W przeciwnym razie, herbatniki z dna formy zostaną przez nią wchłonięte.
Formę do pieczenia o wymiarach 20×20, wyłóż folią spożywczą i ułóż na jej dnie bardzo ciasno herbatniki. Następnie zalej je masą serową, a jego wierzch posyp przygotowanymi wcześniej wiórkami kokosowymi. Gotowy sernik wstaw do lodówki na całą noc, aby całkowicie stężał. Smacznego!