Błyskawiczne smażone serniczki w kilka minut – bez jaj i mąki. Doskonałe na ciepło i zimno

Błyskawiczne smażone serniczki, bez jaj i mąki. Doskonałe na ciepło i zimno!

Serniczki to idealne danie na ciepły poranny posiłek dla całej rodziny. Smakują wyśmienicie zarówno z konfiturą, świeżymi owocami czy kwaśną śmietaną. Wersja na zimo także cieszy się ogromną popularnością, dlatego można usmażyć więcej, by serniczki zostały jako przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

  • 1-1,5 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g twarożku
  • olej roślinny do smażenia
  • ewentualnie ulubione miękkie bakalie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Konsystencja ciasta w dużej mierze zależy od rodzaju dodanego twarogu. O ile jest zbyt rzadka, warto dodać więcej kaszy, gdyby natomiast była za sucha i grudkowata – najlepiej wlać odrobinę mleka, maślanki, kefiru, czy też wody.

Masę należy wyrabiać do uzyskania jednolitej i lekko lepiej konsystencji. Z otrzymanego ciasta  uformujemy kulki, a następnie obtaczamy je w mące.

Smażymy na mocno rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż serniczki się zarumienią z obu stron. Smacznego!