Poznaj przepis na smażone roladki z kapusty pekińskiej: Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad, a może masz już dość nudnych, powtarzalnych kolacji?

Ten przepis na smażone roladki z kapusty pekińskiej na pewno przypadnie Ci do gustu, a danie zostanie w Twoim menu na dłużej.

Czego potrzebujesz do przyrządzenia roladek?

  • jedna kapusta pekińska (powinna być jak największa, tak, aby miała jak najwięcej liści)
  • 3 łyżki śmietany,
  • 200g twardego sera,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • jeden pęczek ziół,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 mięsiste pomidory,
  • sól i pieprz do nadania potrawie lepszego smaku.

Przygotowanie:

Rozpocznij od oddzielenia liści kapusty, a następnie rozbicia ich za pomocą kuchennego tłuczka.

Do rozbitych jajek dodaj pieprz oraz sól. Dodaj do tego mąkę, a wszystko razem wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Liście kapusty zanurz osobno w cieście i smaż na oleju przez około minutę na każdą stronę. Przygotuj sobie papierowe ręczniki, na których położysz usmażone liście.

Dzięki temu wchłoną one nadmierną ilość tłuszczu. W celu przygotowania nadzienia przygotowane wcześniej pomidory przekrój na pół, a nasiona usuń. Następnie pokrój je w kostkę, a na tarce o drobnych oczkach zetrzyj ser, który następnie wymieszaj ze śmietaną i ziołami.


Gotowy farsz połóż na liściu, a następnie zwiń go w rulon. Tak przygotowane roladki możesz podawać. To danie świetnie nadaje się również jako przekąska podczas spotkania z bliskimi. Oczywiście skład farszu możesz dowolnie modyfikować.

Może on zarówno zawierać mięso, a także jego zamienniki. Podziel się przepisem ze znajomymi.