Od dziś tylko tak smażę pieczarki. Grzybki wychodzą przepysznie. Lepiej zapisz ten przepis.

Ten sposób smażenia grzybów jest bardzo nietypowy i mało znany, ale grzybki wychodzą tak pyszne, że na pewno będziesz go stosować!

Choć kiedyś twierdzono, że grzyby mają niewiele wartości, to dziś już wiadomo, że to cenne źródło białka. Są też bardzo smaczne i aromatyczne, warto więc trochę poeksperymentować z nowymi przepisami.

Grzyby są często jedzone jako danie postne, będąc bardzo smacznym urozmaiceniem i z powodzeniem zastępując na jakiś czas mięso. Żeby wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i zapachu, ugotuj je na hiszpańską modłę: z czosnkiem i dodatkiem białego wina.

Pieczarki na białym winie, to danie, które cieszy się w Hiszpanii ogromną popularnością. Na pewno zasmakują również i Tobie. Kilka dodatków wystarczy, by to wspaniałe danie zagościło na Twoim stole!

Składniki pieczarek z białym winem:

  • 400 g młodych pieczarek
  • pół szklanki wytrawnego wina białego
  • pół średniej główki czosnku
  • pół suszonej papryczki chilli
  • pęczek pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • odrobina soli dla lepszego smaku

Jak zrobić pieczarki po hiszpańsku?

Grzyby pokrój w plasterki. Obrany czosnek posiekaj drobno, tak samo papryczkę chilli. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Oliwy daj tyle, by dno było równomiernie przykryte.

Na mocno rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażaj paprykę razem z czosnkiem. Następnie dołóż na patelnię pieczarki, posól tyle, ile lubisz i dokładnie pomieszaj całość.

Gdy pieczarki nieco ściemnieją i zrobią się bardzo miękkie, dolej wino i gotuj na wolnym ogniu przez 7-8 minut, aż alkohol wyparuje. Ostatni składnik, to pokrojona dosyć grubo natka pietruszki. Dodaj ją i zostaw danie na ogniu jeszcze przez 5 minut.

Przepyszne pieczarki po hiszpańsku są już gotowe, a dzięki ostrym dodatkom mają doskonały, wyrazisty smak. Smacznego!