Choć kiedyś twierdzono, że grzyby mają niewiele wartości, to dziś już wiadomo, że to cenne źródło białka. Są też bardzo smaczne i aromatyczne, warto więc trochę poeksperymentować z nowymi przepisami.
Grzyby są często jedzone jako danie postne, będąc bardzo smacznym urozmaiceniem i z powodzeniem zastępując na jakiś czas mięso. Żeby wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i zapachu, ugotuj je na hiszpańską modłę: z czosnkiem i dodatkiem białego wina.
Pieczarki na białym winie, to danie, które cieszy się w Hiszpanii ogromną popularnością. Na pewno zasmakują również i Tobie. Kilka dodatków wystarczy, by to wspaniałe danie zagościło na Twoim stole!
Składniki pieczarek z białym winem:
Jak zrobić pieczarki po hiszpańsku?
Grzyby pokrój w plasterki. Obrany czosnek posiekaj drobno, tak samo papryczkę chilli. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Oliwy daj tyle, by dno było równomiernie przykryte.
Na mocno rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażaj paprykę razem z czosnkiem. Następnie dołóż na patelnię pieczarki, posól tyle, ile lubisz i dokładnie pomieszaj całość.
Gdy pieczarki nieco ściemnieją i zrobią się bardzo miękkie, dolej wino i gotuj na wolnym ogniu przez 7-8 minut, aż alkohol wyparuje. Ostatni składnik, to pokrojona dosyć grubo natka pietruszki. Dodaj ją i zostaw danie na ogniu jeszcze przez 5 minut.