Ciastka bananowe bez dodatku cukru – przepis cieszący się największym zainteresowaniem.

Ciastka bananowe można zrobić w bardzo szybki sposób. Mleko, mąkę, syrop, jajko, połowę kakao, olej kokosowy oraz proszek do pieczenia należy zmieszać w misce na gładką masę.

Później, wystarczy już tylko wlać ciasto do formy. Powinno być ono pieczone przez mniej więcej 4 minuty w mikrofalówce. Gdy ciasto ostygnie, trzeba będzie zmiksować je z surowym bananem w blenderze.

Następnie, z powstałej masy należy uformować niewielkich rozmiarów bryłki i obtoczyć je w kakao. Kolejnym etapem będzie polanie ciastek bananowych rozpuszczoną czekoladą. Jeżeli chcesz posłodzić swoje ciastka, zrób to, ale staraj się nie używać cukru.

Śmiało możesz wykorzystać ksylitol, jak również stewię. Nie sposób nie zauważyć, że świetnym wyborem może okazać się także obtoczenie ciastek w wiórkach kokosowych.

Jeżeli chodzi o polewę czekoladową, wcale nie musi być ona przygotowana na bazie czekolady gorzkiej. Równie dobrze możemy wykorzystać czekoladę białą bądź mleczną.

Czytaj dalej