Przepyszne, słodkie bułeczki znikają ze stołu w kilka chwil – lepiej zrób podwójną porcję.

Kruszonkę zrób, mieszając mąkę z cukrem i masłem, tworząc z nich palcami „okruchy”. Ciasto podziel teraz na podobnej wielkości części, np. na dwanaście części. Zwiń każdą z nich w niewielką kulkę, po czym przykryj je folią i odłóż na 10 minut.

Nadzienie przygotuj z ugotowanego skondensowanego mleka – moim zdaniem takie jest najlepsze! Z kulki ciasta zrób płaski placek z kulki ciasta, potem ułóż je w środku, zrób boki i uformuj z niego rękoma coś w kształcie okrągłej bułeczki.

Rozłóż tak uformowane bułeczki na blaszce do pieczenia, rozłóż na nich folię i pozostaw je na 20 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wymieszaj wodę z jajkiem i taką mieszanką posmaruj bułki, a potem posyp je przygotowaną wcześniej kruszonką. Bułki piecz przez 20-25 minut.

Czytaj dalej