Przepyszne, słodkie bułeczki znikają ze stołu w kilka chwil – lepiej zrób podwójną porcję.

Przepyszne, słodkawe bułeczki nadziewane mlekiem skondensowanym – to brzmi jak przysmak, w którym zakochają się wszyscy domownicy. Spróbuj tego delikatnego i puszystego wypieku!

SKŁADNIKI:

  • 400–420 g mąki
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 7 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka soli
  • Na kruszonkę:
  • 30 g mąki
  • 30 g cukru
  • 15 g masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 łyżkę cukru oraz drożdże dodaj do ciepłego mleka i dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę, po czym dodaj do mieszaniny jej 3 łyżki. Znowu dokładnie wymieszaj i pozostaw na pół godziny. Wymieszaj ze sobą jajko, sól, a potem także cukier oraz roztopione masło.

Teraz wlej tak powstałą mieszankę do wszystkich wcześniej połączonych składników i mieszaj wszystko, aż otrzymasz gładką konsystencję. W kolejnym kroku dodawaj powoli mniejsze porcje mąki i mieszaj szpatułką, a następnie dolej olej roślinny. Wysyp mąkę na blat, rozłóż ciasto i ugniataj je rękami, aż przestanie się do nich kleić.

Weź miskę i wysmaruj ją olejem, włóż do niej ugniecione ciasto, przykryj je folią i pozostaw na pół godziny, w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu zgnieć ciasto rękoma i znowu odstaw na kolejne pół godziny…