Stanowią świetny dodatek do deserów i ciast. Czy są dla nich inne zastosowania? Tak. Koniecznie przygotuj pyszne domowe śliwki kandyzowane. Takiej przekąsce trudno się oprzeć.

4kg śliwek bez pestek
1,5kg cukru
1 szklanka wody
Kwasek cytrynowy 0,5 łyżeczki
Z każdej śliwki należy usunąć pestkę. Dodaj cały cukier do rondelka, podgrzej szklankę wody. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj śliwki do gotującego się syropu. Niech się gotuje przez 30 minut.

Użyj łyżki cedzakowej, aby usunąć śliwki. Gotuj syrop w rondlu na średnim ogniu, aż zgęstnieje, często mieszając. Odstawić syrop do ostygnięcia.

Ponownie włożyć śliwki i podgrzewać na małym ogniu. Po chwili wyjmij śliwki i ponownie podgrzej syrop. Kontynuuj ten proces, aż śliwki staną się miękkie i błyszczące. Dodaj kwasek cytrynowy do syropu przed ostatnim moczeniem.