Ślimaki z serem – Moja rodzina zjadła je wszystkie w jeden dzień – To coś, co robię prawie w każdy weekend.

Możesz przykryć naczynie ręcznikiem, aby zwiększyć szybkość wyrastania zaczynu. W misce połącz mąkę, sól i pozostały cukier.

W osobnej misce połącz masło, śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj wszystko razem, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Przykryj ciasto ręcznikiem i pozwól mu odpocząć przez 15 minut. Kiedy ciasto jest już wyrobione, umieść je w ciepłym miejscu, aby podwoiło swoją objętość.

Teraz nadszedł czas na przygotowanie nadzienia serowego. Używamy:

  • 0,5 kg twarogu
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

Zmiksuj wszystkie składniki razem, aż uzyskasz gładką masę. Aby zagęścić masę, jeśli jest zbyt płynna, możesz dodać trochę mąki.

Pozostaw masę pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno wyrosnąć na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm. Rozsmarować masę serową na całym cieście. Zwinąć w rulon. Podzielić ciasto na kawałki o wielkości około 2 cm.