Tak przygotowanych jeszcze nie jadłaś – Naleśniki zapiekane z serem. Odkąd znam ten przepis – robię je non stop.
Naleśniki z serem to ulubione danie nie tylko dzieci, ale też wielu dorosłych. Jest rozwiązaniem na szybki oraz smaczny obiad.
To przepis na jeszcze pyszniejsze oraz delikatne naleśniki o nucie waniliowej z sosem malinowym. Ich sekretem jest to, że są zapiekane w śmietanie. Idealnie się sprawdzą także jako słodkie śniadanie lub przekąska do szkoły. To lubiane przez rodziny danie, na pewno będzie szybko znikać z talerzy. Z podanych niżej składników powinno wyjść około 13 naleśników.
Składniki na ciasto do naleśników:
- 0,3 kg mąki pszennej
- 0,75 ml mleka
- 3 jaja
- 0,4 kg waniliowego serka homogenizowanego
- 0,25 kg twarogu półtłustego
- 150 ml śmietany kremówki 30% tłuszczu
- 1 łyżka waniliowego budyniu (proszek)
- 1 łyżka cukru
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody
- 1 łyżka cukru
- 1 jajo
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
- 0,4 kg malin (mrożonych lub świeżych)
- cukier puder do posypania
- cukier do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko, mąkę oraz jaja wymieszaj ze sobą lub zmiksuj, aby ciasto nie miało grudek. Rozgrzej patelnię, jeśli używasz teflonowej, to przed usmażeniem pierwszego naleśnika (tylko jeden raz), dodaj trochę oleju. Następnie usmaż cienkie naleśniki.
Następny krok to przygotowanie masy serowej.
Twaróg dokładnie rozetrzyj, możesz to zrobić za pomocą blendera, aby nie zostały żadne grudki. Następnie dodaj do niego łyżkę budyniu, łyżkę cukru oraz serek homogenizowany. Jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki. Na upieczone wcześniej naleśniki nałóż po 1 łyżce masy serowej. Zawiń naleśniki w ruloniki oraz układaj je obok siebie w naczyniu żaroodpornym, tak aby ściśle do siebie przylegały.
Teraz jest kolej na przygotowanie masy śmietanowej, którą zalejesz naleśniki.
Jajko rozmieszaj widelcem, a następnie po kolei dodawaj pozostałe składniki. Ponownie wymieszaj. Zalej naleśniki w naczyniu żaroodpornym masą śmietanową. Piecz naleśniki przez około 30-35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Masa powinna zgęstnieć oraz się zapiec.
W czasie, gdy naleśniki się pieką, możesz przygotować sos malinowy.
Podgrzej maliny w rondelku, aż zaczną się rozpadać oraz dodaj do nich cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną połącz z wodą i dodaj do gorących malin. Gotuj tak przez kilka minut, nie zapominając o regularnym mieszaniu. Następnie poczekaj, aż sos się ostudzi. Aby był bardziej gładki, możesz go zmiksować mikserem ręcznym.
Tuż przed podaniem posiłku, polej naleśniki sosem malinowym oraz posyp cukrem pudrem. Będą wyglądać naprawdę pysznie, a ich smak jest słodki i delikatny.