Poznaj domowy przepis na stworzenie naprawdę smakowitego, aksamitnego sera w kilka minut.

Domowy ser topiony? Tak! Mamy dla ciebie wspaniały przepis, który odmieni nudne i oklepane śniadania. Ma przyjemny smak i jest niezwykle prosty w wykonaniu.

Moje dzieci go uwielbiają. Ma fantastyczny kremowy i aksamitny smak. Przypadnie do gustu każdemu. Jest świetny na kanapki. Góruje nad wyrobami sklepowymi, ponieważ możesz go doprawić wedle uznania ulubionymi mieszankami przyprawowymi! Ja dodaję do niego zioła, warzywa, grzyby, a nawet mięso.

Czego potrzebujesz, aby wykonać domowy serek topiony?

  • 60 g masła o wysokiej zawartości tłuszczu (82%)
  • 500 g twarogu półtłustego bądź tłustego
  • jedno jajko średniej wielkości (M)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól do smaku
  • ulubione dodatki

Sposób przygotowania:

Twaróg wymieszaj za pomocą miksera na gładką masę. Dodaj jajko, sól i sodę. Przełóż mieszankę na patelnię i podgrzewaj do tego stopnia, aż ser będzie miał płynną konsystencję. Dodaj masło i podgrzewaj stale mieszając. Całość ma mieć jednolitą i gładką konsystencję. Zdejmij patelnię z palnika. Stale mieszaj, aby temperatura sera się zmniejszyła.

Całość przełóż do naczynia (najlepiej wykonanego ze szkła) i wstaw do lodówki. Pamiętaj, że do serowej masy możesz dodać swoje ulubione dodatki. Ciesz się smakowitym serkiem śniadaniowym!