Schab podziel na plastry, rozbij tłuczkiem i obsyp solą oraz pieprzem. Do patelni wlej olej, rozgrzej go odrobinę, dodaj masło i wrzuć na to posiekany drobno czosnek. Dosyp do tego pokrojonego w plasterki pora (bez liści) i podsmażaj, aż całość się ładnie zeszkli. Około 10 minut powinno wystarczyć.
Zetrzyj ser żółty i wrzuć go do przesmażonego wcześniej pora. Pamiętaj, by warzywa były ostudzone! Na rozbite kotlety schabowe nakładaj farsz i dokładnie zwijaj mięso w ruloniki. Zadbaj, by końce były szczelnie zawinięte. Zabezpiecz je wykałaczką. Teraz możesz je podsmażać na patelni.
Do mięsa przygotuj pyszny sos serowo-grzybowy. Pokrój drobno pieczarki i przesmaż je z odrobiną masła. Kiedy będą miękkie, zalej wodą (ok. 0,5 litra). Dodaj do tego kostkę serka topionego i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Na koniec zmiksuj wszystko za pomocą blendera.