Schab, por, pieczarki, ser i powstają najpyszniejsze roladki. Lepsze od schabowego

Schab podziel na plastry, rozbij tłuczkiem i obsyp solą oraz pieprzem. Do patelni wlej olej, rozgrzej go odrobinę, dodaj masło i wrzuć na to posiekany drobno czosnek. Dosyp do tego pokrojonego w plasterki pora (bez liści) i podsmażaj, aż całość się ładnie zeszkli. Około 10 minut powinno wystarczyć.

Zetrzyj ser żółty i wrzuć go do przesmażonego wcześniej pora. Pamiętaj, by warzywa były ostudzone! Na rozbite kotlety schabowe nakładaj farsz i dokładnie zwijaj mięso w ruloniki. Zadbaj, by końce były szczelnie zawinięte. Zabezpiecz je wykałaczką. Teraz możesz je podsmażać na patelni.

Do mięsa przygotuj pyszny sos serowo-grzybowy. Pokrój drobno pieczarki i przesmaż je z odrobiną masła. Kiedy będą miękkie, zalej wodą (ok. 0,5 litra). Dodaj do tego kostkę serka topionego i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Na koniec zmiksuj wszystko za pomocą blendera.

Teraz roladki możesz ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać je sosem serowo-grzybowym. Wstaw do piekarnika na pół godziny w temperaturze 160 stopni. Danie gotowe! Roladki można podawać z ziemniakami lub kaszą.

Czytaj dalej