Dietetyczne sałatki zamiast obiadu – uwielbiam je jeść. Jem i chudnę

Składniki:

  • pierś z kurczaka: 200 gram
  • pomidor: 1 sztuka
  • ogórek: 1 sztuka
  • sałata
  • sos sojowy
  • czosnek: 1 ząbek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Umyj i pokrój pierś z kurczaka na małe kawałki. W miseczce wymieszaj łyżkę sosu sojowego i dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj kurczaka z marynatą sojowo-czosnkową. Odstaw na 20 min. Zamarynowanego kurczaka smaż na oleju, aż uzyska złocisty kolor.

Odstaw do wystygnięcia. Umyj liście sałaty, porwij na kawałki. Wrzuć do większej miski. Umyj i pokrój ogórka i pomidora. Dodaj do sałaty, a następnie wrzuć do tej samej miski mięso z kurczaka. Wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku i skrop delikatnie oliwą z oliwek.

Sałatka z fasolą i tuńczykiem

Składniki:

  • biała fasola w puszce: 250 gram
  • tuńczyk w puszce: 200 gram
  • pomidory: 4 sztuki
  • ogórki: 2 sztuki
  • cebula czerwona: 1 sztuka
  • sok z jednej cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, zioła do smaku

Wykonanie:

Umyj pomidory i ogórki. Pokrój je na małe kawałki. Odcedź fasolę, następnie przełóż do głębszej miski. Dodaj ogórki i pomidory.  Tuńczyka wyjmij z puszki i rozdrobnij widelcem. Przełóż do miski z warzywami i delikatnie wymieszaj.

Sałatkę dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z cytryny, przyprawami, a na koniec skrop oliwą z oliwek. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Poukładaj na wierzchu gotowej sałatki.

Sałatka z kurczakiem, jabłkiem i oliwkami