Czerwoną cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Dodaj do niej cukier, sól, ocet jabłkowy i 75 ml wody, wymieszaj, a następnie odstaw na około 15 minut.
Filet z kurczaka ugotuj, ostudź a następnie pokrój na drobne kawałeczki. Ulubione zioła umyj, osusz i drobno posiekaj.Ugotowane marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugotowane jajka rozdziel na białka i żółtka. Następnie zetrzyj białka na tarce o grubszych oczkach, a żółtka – o drobniejszych. Przygotuj również tarty ser.
Czas ułożyć warstwy sałatki. Możesz do tego użyć specjalnej formy, pierścienia z blachy do pieczenia lub zwyczajnie dużej, przezroczystej miski – najlepiej z płaskim dnem, aby warstwy ładnie się prezentowały.
Ułóż warstwę ugotowanego kurczaka, delikatnie przygnieć. Posmaruj majonezem. Rozsyp zioła. Odrobinę zostaw do dekoracji sałatki. Nałóż majonez. Cebulę odcedź, wysyp na następną warstwę i rozsmaruj majonez. Wsyp starte marchewki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przykryj majonezem. Następnie wsyp odcedzoną kukurydzę, nałóż kolejną warstwę majonezu. Zostaw trochę kukurydzy do dekoracji. Wyłóż białka, zostawiając część do dekoracji. Nałóż warstwę majonezu. Wysyp tarty ser, pokrywając go majonezem. Nałóż tartych żółtek – to ostatnia warstwa sałatki.