Jajka ugotuj na twardo. Cebulę obierz i posiekaj na drobne kawałki. Podsmaż ją delikatnie. Pieczarki również pokrój na drobne kawałki i podsmaż, jednak osobno, nie z cebulą. Następnie umieść oba te składniki w jednym naczyniu, dopraw pieprzem i solą. Odstaw na jakiś czas, by ostygły.
Twardy ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jajka pokrój w małe kostki. Mięso oddziel od kości. Następnie pokrój je w paski. Przejdź do układania warstw. Pierwszą warstwą będzie kurczak. Posmaruj go majonezem, po czym posyp startym serem. Kolejna warstwa to połowa posiekanych jajek.
Je również posmaruj majonezem i ułóż na nich pomidory, pokrojone w plastry. Tak przygotowaną sałatkę umieść w lodówce na około pół godziny. Dzięki temu zabiegowi będzie ona o wiele smaczniejsza.