Pyszna Leniwa sałatka na zimę – Uważaj, aby domowe łakomczuchy nie zjadły wszystkiego, zanim sama nie spróbujesz.

W zimowe dni i wieczory bardzo często mamy ochotę zjeść coś zdrowego i pysznego, a jednocześnie prostego i niewymagającego poświęcania godzin w kuchni.

Jeśli szukasz pomysłu na to, co wybrać w takim okresie, wypróbuj leniwą sałatkę warzywną, która sprawdzi się nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także samodzielne danie. Jesteśmy pewni, że Ty i Twoi bliscy pokochacie ją tak, jak my.

Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj:

  • 500 gramów cebuli
  • 800 gramów marchwi
  • 1 kilogram papryki
  • 1 kilogram pomidorów
  • 1200 gramów kapusty

dodatkowo, do każdego słoika dodajemy:

  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżkę cukru
  • pół łyżki octu
  • 1 łyżkę oleju roślinnego
  • 4 łyżki gorącej wody

Warzywa na sałatkę będziemy układać warstwami w słoikach. Na samym początku dokładnie umyj i obierz marchewkę, by następnie zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach. Do przygotowanych naczyń wrzucamy pieprz, a następnie starte warzywo (najlepiej lekko je ugnieść). Cebulę szatkujemy w piórka i układamy na marchewce.

Kolejnym krokiem będzie przygotowanie papryki – dokładne oczyszczamy ją z nasionek, a następnie kroimy w paski. Układamy z niej kolejną warstwę w słoiku.

Szatkujemy kapustę i – kolejno – wkładamy do naczynia i ugniatam. Na sam wierzch należy położyć pokrojone w plastry pomidory. Do tak przygotowanej sałatki wlewamy olej oraz marynatę (dokładnie wymieszane cukier, sól, woda oraz ocet).

Zakręcone szczelnie słoiki należy poddać procestowi pasteryzacji – w tym celu gotujemy je w gorącej wodzie około 20-30 minut, a następnie delikatnie je studzimy.