Tajemnica gotowania idealnego ryżu – tak wychodzi najpyszniej. Sekret od szefa kuchni pewnej restauracji

Przedstawiamy Wam tajemnicę gotowania idealnego ryżu.

Ryż do większości dań składających się z warzyw sprawdza się idealnie. Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, niedużej ilości soli oraz braku glutenu, nadaje się wyśmienicie dla dzieciaków oraz osób, które są zmuszone do sięgania po specjalne diety.

Można się spotkać z wieloma odmianami ryżu. Z tego powodu, iż każda z nich jest pyszna, często wykorzystujemy ryż do dań z mięsem czy z warzywami. Jednak równie często dodajemy go do deserów. Jeśli chcesz poznać sekret na idealnie ugotowany ryż, który jest przepyszny, koniecznie poznaj nasz sposób.

Czego potrzebujesz?

  • ryż, 1 szklanka
  • masło, 40 g
  • sól, 1 łyżeczka
  • woda do gotowania, 400 ml.

Sposób przygotowania:

Do głębokiej miski wsyp ryż oraz wlej wodę. Umyj ryż za pomocą rąk, dokładnie go mieszając. Wylej wodę i nalej ponownie. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż wylewana woda nie będzie mętna.

Następnie wlej do miski zimną wodę i odstaw ryż na dwie godziny, przykrywając uprzednio ręcznikiem papierowym. Najlepiej robić to rano, jeśli chcemy gotować ryż wieczorem, albo na noc, jeżeli chcemy gotować ryż rano.

Przed gotowaniem wylej wodę i ponownie umyj ryż. Przełóż ryż na patelnię lub garnek z grubym dnem i wlej wodę.

Po gotowaniu przez trzy minuty dodaj sól i masło, a następnie przykryj naczynie i wyłącz ogień. Po 30 minutach wyjmij ryż.

Dzięki takiemu sposobowi masz zdrowy i przepyszny dodatek do wielu dań, na przykład jako farsz czy do zupy mlecznej.