Pyszna przekąska – rybna rolka. Znika ze stołu w kilka chwil. Nie jadłaś jeszcze tak dobrej

Poniższy przepis jest idealny na luźne spotkanie ze znajomymi.

Przekąska ta jest szybka w przyrządzenia i posmakuje każdej osobie, która lubi ryby.

Potrzebne składniki:

  • puszka wybranej, ulubionej ryby,
  • 3 płaty tortilli (mogą być kupione lub zrobione samodzielnie),
  • 3 jajka,
  • 100g żółtego sera w kostce,
  • 2 ząbki czosnku,
  • koperek lub opcjonalnie pietruszka,
  • trochę majonezu do smaku.

Przygotowanie:

Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Zioła dokładnie myjemy i drobniutko siekamy. Mieszamy te składniki w misce i dodajemy majonez.

Jajka gotujemy, czekamy aż lekko ostygną i obieramy je ze skorupki. Następnie ścieramy je na tarce o grubych okach (możemy też rozgnieść jajka widelcem).

Otwieramy puszkę z rybą i odlewamy z niej płyn. Wkładamy odsączoną rybę na talerz i rozgniatamy ją przy użyciu widelca. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych okach.

Rozkładamy placek tortilli, rozprowadzamy po nim 1/3 przygotowanego już sosu z czosnku, ziół i majonezu.

Na placku rozkładamy także równomiernie rybę. Następnie przykrywamy całość kolejnym plackiem, smarujemy go sosem i kładziemy na niego jajka.

Później zakrywamy to trzecim plackiem tortilli, smarujemy resztą sosu i posypujemy serem.

Tortillę zwijamy w zwarty rulon i chowamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej 3-4).

Gdy przekąska już się schłodzi, kroimy ją na ok. 2 cm plasterki i można od razu podać ją gościom.