Umyj oraz pokrój schab na około centymetrowe plastry, następnie rozbij je za pomocą tłuczka do mięsa. Dopraw solą oraz pieprzem i (aby przyprawy się wchłonęły) odstaw do miski na około kwadrans.

Połowę cebuli pokrój na cienkie plasterki, przełóż do niewielkiej miski, dodaj sól, pieprz, cukier, koper oraz ocet. Tak przygotowaną cebulę marynuj przez następne 10 minut. Rozłóż mięso na talerzu. Na każdy plaster mięsa rozprowadź porcję zamarynowanej wcześniej cebuli, a następnie mięso zwiń w charakterystyczne roladki.

Tak przygotowane mięso podsmaż na patelni z odrobiną oleju aż do uzyskania złotego koloru. Podsmażone roladki przenieś do oddzielnego naczynia. Drugą połówkę cebuli posiekaj i przełóż do brytfanny. Dopraw mieloną papryką i dodaj mąkę, wodę i śmietanę a także posiekany koperek i całość zagotuj.