Moim popisowym daniem jest rolada marchewkowa. Ten przepis jest niezbędny dla każdej gospodyni domowej.

Oddzielamy żółtka od białek. W misce wymieszaj białka ze szczyptą soli i sokiem z cytryny, aż będą sztywne.
W misce wymieszać żółtka z kurkumą i przyprawami. Do żółtek wmieszać usmażoną na patelni, ostudzoną marchewkę.

Powoli ubijaj białka z żółtkami. Dodawaj powoli marchewki za pomocą łopatki. Masa powinna być lekka i puszysta. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Piekarnik powinien być nastawiony na 180 stopni. Przełóż mus do przygotowanej formy. Piec ciasto przez około 15 do 20 minut.

Podczas gdy ciasto się piecze, przygotuj swoje ulubione nadzienie. Przygotowanie wytrawnego farszu: W misce wymieszaj twaróg, posiekane zioła i czosnek. Dokładnie połączyć.

Przygotowanie słodkiego nadzienia: Umieść rodzynki w misce. Dodać wrzącej wody, aby je zmiękczyć. Pozostawić do ostygnięcia na 20 minut. Wyjąć z wody i umieścić w misce razem z rozdrobnionym serem. Wymieszać z wanilią i cukrem. Zawiń ciasto

Upieczone ciasto odwrócić z formy do góry dnem i wyjąć papier do pieczenia. Ciasto pokryć ulubioną masą i szczelnie zwinąć. Wstaw do lodówki. Po kilku minutach można wyjąć z lodówki i pokroić. Smacznego!

Czytaj dalej