Moim popisowym daniem jest rolada marchewkowa. Ten przepis jest niezbędny dla każdej gospodyni domowej.

Dla tych, którzy uwielbiają zaskakiwać swoich gości, rolada marchewkowa jest świetnym pomysłem.

Warto próbować nowych rzeczy, jeśli znudziły Wam się te same stare sałatki, które serwujecie na domowych przyjęciach. Nigdy nie wiadomo, być może odkryjesz nowe smaki, a rolada marchewkowa może stać się Twoim nowym daniem gwiazdkowym. Przekonajcie się sami!

Dietetyczna rolada marchewkowa może być prawdziwą bombą witaminową i rozkoszą dla smakoszy.
Pamiętaj, że rolada składa się z dwóch głównych elementów. Ciasto i nadzienie można przygotować na setki sposobów. Ten rodzaj ciasta można przyrządzić zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Warto spróbować obu tych wariantów i przekonać się, który z nich najbardziej nam odpowiada.

Składniki niezbędne do wykonania ciasta będącego podstawą rolady:

  • 750g marchwi
  • 5 sztuk jaj
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • ulubione przyprawy do smaku

Składniki potrzebne do wytrawnego nadzienia

  • 200 g twarogu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek ulubionych ziół np. szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Składniki potrzebne do słodkiego nadzienia

  • 200g twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • rodzynki
  • ekstrakt z wanilii

Przygotowanie rolady:

Zacznij od starcia marchewki na grubej tarce. Następnie rozpuść masło na patelni i podsmaż marchewki do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.