Ten przepis cię zadziwi – Jak zrobić pyszne rogaliki w ciągu 20 minut – Nie potrzebujesz mleka ani jajek.

To jest szybki i prosty przepis na rogaliki. Nie wymaga on jajek ani mleka.

Jako nadzienia możesz użyć swojego ulubionego dżemu lub kremu czekoladowego. Z każdego z nich możesz zrobić jedną połówkę. Jedynym ograniczeniem w tym przypadku jest Twoja wyobraźnia.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • słoik ulubionego dżemu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Rozpuść drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie do mieszanki dodajemy cukier. Mąkę należy przecedzić przez sito i umieścić w osobnej misce. Stopniowo dodajemy roztwór drożdży i olej słonecznikowy.

Wyrobić ciasto rękoma. Wyrobione ciasto trzymamy w ciepłym miejscu przez 30 minut.

Podziel ciasto na trzy równe porcje. Każdy kawałek powinien mieć około 5 mm grubości. Kolejno podziel każdy kawałek na osiem równych trójkątów. Umieść jedną łyżeczkę dżemu u podstawy trójkąta. Zwiń ciasto w rulon. Następnie wysmaruj blachę masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.

Ułóż rogaliki w równych odstępach na blasze. Piec rogaliki w piekarniku w temperaturze 180° przez 20 minut lub do uzyskania złotego koloru. Podawaj rogaliki z cukrem pudrem posypanym na wierzchu lub z lukrem. Gotowe. Smacznego!