Pyszny orzechowiec na świąteczny stół – smaczny deser dla dorosłych jak i dzieci. Smak nie do opisania.

Pyszne i niedrogie ciasto, które niezmiennie zachwyca wszystkich gości? To oczywiście orzechowiec!  Idealny do kawy, zarówno do porannej jak i tej popołudniowej! Smakuje idealnie o każdej porze!

Potrzebne składniki:

  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g biszkoptów (pokruszonych)
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki potrzebne na krem:

  • 5 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 700 ml mleka
  • 100 g masła
  • budyń waniliowy ( 2 opakowania)
  • 300 ml śmietanki 30 %

Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy ciasto. Weź dwie miski. Do jednej wbij jajka a do drugiej żółtka. Żółtka utrzyj z połową cukru. Pod koniec procesu ucierania dodaj olej, orzeszki, biszkopty oraz proszek do pieczenia. Białka ubij z drugą połową cukru. Delikatnie wymieszaj obie masy.

Przygotuj blachę o wymiarach 40×28 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie wylej na nią ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Włóż do tak nagrzanego piekarnika blachę i piecz około osiem –  dziesięć minut, w zależności od piekarnika. Kiedy ciasto ostygnie, przekrój je na dwie części.

Zagotuj mleko, ale tylko 500 ml. Pozostałe 200 ml wymieszaj z budyniem, cukrem i żółtkami.

Gdy mleko się zagotuje, dolej do niego masę z mleka i budyniu, Całość gotuj na małej mocy palnika, ciągle mieszając aż uzyskasz jednolity, gęsty krem.

Masło roztop i dodawaj przy pomocy łyżek do masy budyniowej. Zwróć uwagę, by za każdym razem dokładnie wszystko wymieszać.  Gdy masa nieco przestygnie, ale nie będzie jeszcze zimna, wyłóż ją na wystudzone ciasto i przykryj ją drugą częścią ciasta, która została wcześniej odkrojona.

Ubij na sztywno śmietankę kremówkę. Możesz dodać również cukier waniliowy, jeśli preferujesz mocno słodkie smaki. Śmietanką udekoruj wierzch ciasta. Dla lepszego efektu możesz posypać również startą czekoladą. Ciasto odstaw do lodówki aby stężało. Smacznego!