Pyszne serniczki w 15 minut. Przepis z notatnika mojej babci. Ten smak pokocha każdy

Wszyscy wiemy, że babcine przepisy są najlepsze, dlatego przedstawiam wam przepis na cudowne bułeczki z twarogiem mojej kochanej babuni.

Możesz zrobić je nawet, jeśli ktoś nieoczekiwanie do Cienie wpadnie, bo na przygotowanie tych pyszności potrzebujesz zaledwie 15 minut.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g zmielonego gładko twarogu
  • 20 ml mleka
  • 2 jajka
  • trochę soli (mała szczypta)
  • 10 g cukru waniliowego
  • 15 g proszku do pieczenia
  • odrobina oleju do posmarowania kuleczek

Wbij jajka do miski, dodaj cukier, sól i wanilię. Utrzyj to razem mikserem na gładką masę (około 2-3 minuty). Do powstałej masy przełóż delikatnie twaróg. Wymieszaj wszystko łyżką lub mikserem na niskich obrotach.

Dodaj mąkę z proszkiem, wlej mleko i ponownie wymieszaj. Gdy wszystko ładnie się połączy, za pomocą łyżki nabieraj masę i formuj w rękach niewielkie kuleczki.

Ustaw w międzyczasie piekarnik na 190 stopni (grzanie góra-dół). Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Kuleczki układaj na papierze w niewielkich odstępach. Każdą posmaruj z wierzchu olejem. Piecz 15-20 minut (w zależności od piekarnika).

Posyp cukrem pudrem tuż przed podaniem. Życzę smacznego!