Nasz sekret na racuchy – Nie przestaniesz z niego korzystać. Receptura na racuchy jest bardzo prosta i szybka do wykonania.

Na początku wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką, następnie rękami. Do głębokiej miski wlej ciepłą wodę o temperaturze około 35-40 stopni, wsyp pokruszone drożdże i cukier. Mieszaj dokładnie do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Następnie małymi porcjami dodawaj przesianą przez sitko mąkę, sól oraz roztopione i wystudzone masło (ewentualnie margarynę lub olej roślinny).

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto powinno być miękkie i lepkie. Przełóż je do miski, przykryj ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość prawie 2-krotnie. Ponownie zagnieć rękoma ciasto, przykryj i odstaw na kolejną 1 godzinę.

Po tym czasie podstawowe ciasto masz już gotowe. Do tej bazy możesz dodać swoje ulubione składniki, np. owoce, kawałki czekolady lub wiórki kokosowe. Placki możesz dodatkowo wypełnić dowolnym nadzieniem. Dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze.

Odrywaj kawałek ciasta, uformuj odpowiedni kształt placka i usmaż z obu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone wyłóż na ręcznik kuchenny i poczekaj aż ostygną. Smacznego!

Czytaj dalej