Wszyscy domownicy w moim domu z niecierpliwością wyczekiwali kotletów „Ptasie Mleczko”. Nie mam pewności, co do końca sobie wyobrażali słysząc ich nazwę, ale z dumą mogę powiedzieć, że pochwał nie było końca…
Przygotowane kromki chleba, namocz w 100 ml mleka. Następnie go odsącz, wyciśnij i przełóż do miski. Teraz dodaj mielone mięso,oraz obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszaj.
Przygotuj nadzienie. Do miseczki Zetrzyj na tarce na tarce o grubych oczkach ser, ugotowane jajka i schłodzone – twarde masło. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki lub koperku i dobrze wymieszaj. Z mięsa mielonego uformuj nie duży placek i nałóż na środku porcję farszu. Zawiń i sklej ze sobą krawędzie i uformuj kotleta.
Pozostałe 100 ml mleka, wymieszaj z 2 surowymi jajkami, mąką, sodą oraz pieprzem i solą. Kotlety obtocz w przygotowanym cieście i smaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor-do miękkości.
Kotleciki koniecznie podawaj na ciepło, najbardziej smakują z ryżem i w towarzystwie kiszonego ogórka.
Mięso drobiowe, możesz również zastąpić wieprzowym. Będzie to jednak wymagało dodatkowego pieczenia w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 15 minut. Smacznego!