Pierwszym etapem jest ugotowanie jajek na twardo oraz ostudzenie ich. Ugotowane i ostudzone jajka wraz z serem ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do nich czosnek wraz z majonezem i solą.
Kolejnym etapem będzie pokrojenie ogórka w grubsze talarki. Z pieczarek marynowanych wyciągamy natomiast nóżki, uważając na to, aby dno było całe. Następnie trzeba będzie uformować z masy jajecznej kształt przypominający nóżkę grzyba.
Należy ustawić ją na plasterku ogórka i przykryć grzybowym kapeluszem. Do przystawki można dobrać takie dodatki, których smak najbardziej odpowiada naszym preferencjom. Może być to sałata, pomidor, a także brokuł.
Przygotowanie przystawki zajmie nam nie więcej niż 30 minut, dlatego naprawdę warto poświęcić trochę swojego czasu. Tę smakowitą przekąskę można zaserwować na dużych rozmiarów talerzu. Będzie się wówczas prezentowała wyjątkowo efektownie.