Przepyszne przekąski na przyjęcie które zrobisz w 15 min – ze stołu znikają w kilka chwil. Szybko i pysznie
Należy rozgnieść ryby z puszki w sosie własnym i zetrzeć 200g twardego sera, a następnie całość wymieszać z dodatkiem koperku i majonezu. Farsz rozsmarować na plackach z tortilli i zwinąć jak roladkę. Tak przygotowaną pitę należy odłożyć na około 15 minut.
Ugotować 350g piersi z kurczaka i zetrzeć na grubych oczkach dwie porcje sera, który należy roztopić. Mięso ostudzić i pokroić w cienkie paski, dodać świeże posiekane zioła i wymieszać wszystkie składniki.
200g twarogu rozgnieść i wymieszać z dwoma łyżkami śmietany doprawionej koperkiem, dodać wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i osolić według uznania.
Za pomocą maszynki do mielenia mięsa przycisnąć ugotowane 200g fasolki. Usmażyć na rozgrzanym maśle dużą cebulę pokrojoną w kostkę i wymieszać składniki. Do farszu dodać dwa rozdrobnione ząbki czosnku i osolić.
Zetrzeć jajka na grubych oczkach i pokroić drobno ogórka. Całość połączyć z 250g paluszków krabowych i wymieszać z majonezem i dodatkiem świeżych ziół. Pokroić drobno 200g szynki, zetrzeć 200g twardego sera i połączyć z dwoma ogórkami startymi w cienkie plasterki. Dodać majonezu i wymieszać.
Do startej na tarce marchewki i dwóch świeżych ogórków dodać majonez i wymieszać. Ułożyć farsz na środku tortilli, a na wierzchu ułożyć pomidora skrojonego w półpierścienie.
Obranego bakłażana pokroić w plastry o grubości 0,5cm i osolić. Po 20 minutach opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowanego bakłażana smażyć na gorącym tłuszczu z dwóch stron. Położyć bakłażana na tortilli, przełożyć śmietaną i ułożyć pokrojonego w plastry pomidora. Można dodać czosnek.
Na tarce zetrzeć 3 kiszone ogórki i 3 ugotowane ziemniaki. Dodać posiekany, wędzony filet z kurczaka I groszek. Wymieszać wszystko z siekanymi warzywami i majonezem. Usmażyć 200g pieczarek i zetrzeć 100g twardego sera. Połączyć całość z dodatkiem koperku.
Rozsmarować na tortilli serek śmietankowy i położyć na nim liście sałaty. Położyć kolejno obok siebie tuńczyka z puszki, na środku starty ser, a na końcu paluszki krabowe. Całość zwinąć w rulonik i pokroić na mniejsze kawałki.