Prosta zapiekanka na kolację, które zaspokoi głód nawet najbardziej wybrednego członka rodziny

Szukasz pomysłu na pyszną i łatwą kolację? Przepis na tę prostą i pyszną zapiekankę świetnie się sprawdzi, jako wieczorny posiłek!

Ten przepis jest oryginalny, a w dodatku gwarantuje nowe interesujące doznania smakowe! Chcecie wiedzieć co to za tajemnicza potrawa?

Zapiekana z mięsa mielonego i kapusty! Takie połączenie jest nie tylko interesujące, ale również obłędnie pyszne. Chcecie wiedzieć więcej? Wypróbujcie nasz przepis!

Składniki

  • Kapusta (1kg)
  • Mielona wołowina (800g)
  • Ziemniaki (500g)
  • Cebule (3szt.)
  • Jajka (5szt.)
  • Mleko (120ml)
  • Śmietana (200g)
  • Sól
  • Czarny Pieprz mielony

Sposób przygotowania krok po kroku

Weź kapustę i zdejmij z niej górne liście. Następnie włóż ją do garnka z gotującą się wodą. Poczekaj, aż liście zaczną się rozdzielać. Rozdzielone w ten sposób liście gotuj przez następne 2 minuty. Ugotowane liście wyjmij i ostudź. Odkrój z liści twarde części. Weź cebulę, obierz z niej skórę, pokrój i zacznij ją smażyć na małym ogniu.

Do smażącej się cebuli dodaj mięso mielone.

Obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dorzuć do smażącego się mięsa i cebuli. Dodaj soli oraz pieprzu, a na koniec wymieszaj.

Farsz gotowy. Weź osobną miskę, wbij jajka i dolej mleko. Ubij wszystko razem. Przygotuj naczynie żaroodporne.

Ułóż liście kapusty na dnie naczynia. Na ułożone liście nałóż połowę farszu. Na nadzieniu rozprowadź połowę masy jajecznej. Zrób kolejną warstwę w taki sam sposób. Na koniec przykryj wszystko liśćmi kapusty. Posmaruj wierzch zapiekanki śmietaną. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 40 minut.

Smacznego! Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, nie wahaj się i spróbuj tej pysznej zapiekanki!