Ten przepis jest oryginalny, a w dodatku gwarantuje nowe interesujące doznania smakowe! Chcecie wiedzieć co to za tajemnicza potrawa?
Weź kapustę i zdejmij z niej górne liście. Następnie włóż ją do garnka z gotującą się wodą. Poczekaj, aż liście zaczną się rozdzielać. Rozdzielone w ten sposób liście gotuj przez następne 2 minuty. Ugotowane liście wyjmij i ostudź. Odkrój z liści twarde części. Weź cebulę, obierz z niej skórę, pokrój i zacznij ją smażyć na małym ogniu.
Do smażącej się cebuli dodaj mięso mielone.
Obierz ziemniaki. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Dorzuć do smażącego się mięsa i cebuli. Dodaj soli oraz pieprzu, a na koniec wymieszaj.
Farsz gotowy. Weź osobną miskę, wbij jajka i dolej mleko. Ubij wszystko razem. Przygotuj naczynie żaroodporne.
Ułóż liście kapusty na dnie naczynia. Na ułożone liście nałóż połowę farszu. Na nadzieniu rozprowadź połowę masy jajecznej. Zrób kolejną warstwę w taki sam sposób. Na koniec przykryj wszystko liśćmi kapusty. Posmaruj wierzch zapiekanki śmietaną. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 40 minut.