Ta przekąska pomidorowa jest tak dobra, że nawet teściowa poprosi o przepis. Hit każdego przyjęcia

Niedługo odwiedzą Cię niezapowiedziani goście i nie masz pomysłu co dla nich przygotować?

Albo masz ochotę zjeść coś pożywnego i szybkiego w przygotowaniu?  Z pomocą przychodzi przepis na prostą i smaczną przekąskę pomidorową.

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki tartego sera
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml oleju roślinnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidory umyć i pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm. Położyć je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar wilgoci. Przyprawić pomidory solą i pieprzem. Przygotować panierkę. Do 3 pojemników wsypać kolejno mąkę, jajko i wymieszany starty ser z bułką tartą.

Obtoczyć kawałki pomidora najpierw w mące, później w jajku oraz w bułce z serem. Smażyć na rozgrzanej patelni, z obu stron, do uzyskania złotego koloru panierki. Położyć usmażone pomidory na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przekąskę można podawać na ciepło lub na zimno z różnymi dodatkami.

Doskonale sprawdzi się w towarzystwie świeżych ziół lub sosu śmietankowego. Jest to szybka i łatwa letnia potrawa, którą przygotujemy w kilka minut i z pewnością przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Smacznego!