Przygotowuję moje placki ziemniaczane w ten sposób od wielu lat – Są takie smaczne i sycące, bo skrywają w sobie pewną tajemnicę – są nadziewane mięsem.

Pyszne placki ziemniaczane nadziewane mięsem

Choć Większość z nas z pewnością jadła niejednokrotnie placki ziemniaczane i doskonale zna ich smak to jest sposób na ich przyrządzenie tak aby zaskoczyć kubki smakowe nasza i całej naszej rodziny w kropkę oto pyszne placki ziemniaczane przyrządzane tak że są w stanie zaskoczyć każdego, a i sekretem jest fakt że są nadziewane mięsem dzięki czemu są wyjątkowo sycące i przepyszne.

Do przygotowania placków ziemniaczanych potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • przyprawy do smaku: sól pieprz,
  • trzy jajka,
  • jedna cała cebula,
  • 6 bądź 8 plasterków polędwicy wieprzowej,
  • dwie bądź trzy łyżki stołowe mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • olej,
  • 100 g twardego sera.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce, najlepiej na dużych oczkach. Następnie przekładamy je do miski i zalewamy zimną wodą. Osobno należy pokroić schab na 8 bądź 6 plasterków i przykryć folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Mięso należy obsypać przyprawami, czyli pieprzem i solą.

Następnie należy odcisnąć ziemniaki i włożyć do czystej oraz suchej miski. Do ziemniaków należy dodać 3 jajka, sól, pieprz oraz startą na drobnych oczkach cebulą. Następnie dodajemy 2 bądź 3 łyżki stołowe mąki pszennej i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do osobnej miski należy wbić dwa jajka i dokładnie roztrzepać je na przykład za pomocą widelca.

Na patelnię należy wlać olej, a za pomocą łyżki na patelni układamy warstwę ziemniaków. Warstwę przykrywamy jedna porcją mięsa obtoczoną w jajku i znów przykrywamy warstwę ziemniaków.

Następnie placuszki smażymy z obu stron przez około 2-3 minuty. Gotowe placuszki należy wyłożyć na ręcznikach papierowych.

Gdy mamy już wszystkie usmażone należy przełożyć placki na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 Bądź 25 minut. W międzyczasie należy zetrzeć twardy ser i posypać nim całe danie (najlepiej na 5 bądź 7 minut przed końcem pieczenia).

Dodatkowo gotowe danie można posypać posiekanym koperkiem bądź innymi przyprawami