Choć Większość z nas z pewnością jadła niejednokrotnie placki ziemniaczane i doskonale zna ich smak to jest sposób na ich przyrządzenie tak aby zaskoczyć kubki smakowe nasza i całej naszej rodziny w kropkę oto pyszne placki ziemniaczane przyrządzane tak że są w stanie zaskoczyć każdego, a i sekretem jest fakt że są nadziewane mięsem dzięki czemu są wyjątkowo sycące i przepyszne.
W pierwszej kolejności należy obrać ziemniaki i zetrzeć je na tarce, najlepiej na dużych oczkach. Następnie przekładamy je do miski i zalewamy zimną wodą. Osobno należy pokroić schab na 8 bądź 6 plasterków i przykryć folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Mięso należy obsypać przyprawami, czyli pieprzem i solą.
Następnie należy odcisnąć ziemniaki i włożyć do czystej oraz suchej miski. Do ziemniaków należy dodać 3 jajka, sól, pieprz oraz startą na drobnych oczkach cebulą. Następnie dodajemy 2 bądź 3 łyżki stołowe mąki pszennej i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do osobnej miski należy wbić dwa jajka i dokładnie roztrzepać je na przykład za pomocą widelca.
Na patelnię należy wlać olej, a za pomocą łyżki na patelni układamy warstwę ziemniaków. Warstwę przykrywamy jedna porcją mięsa obtoczoną w jajku i znów przykrywamy warstwę ziemniaków.
Następnie placuszki smażymy z obu stron przez około 2-3 minuty. Gotowe placuszki należy wyłożyć na ręcznikach papierowych.
Gdy mamy już wszystkie usmażone należy przełożyć placki na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 Bądź 25 minut. W międzyczasie należy zetrzeć twardy ser i posypać nim całe danie (najlepiej na 5 bądź 7 minut przed końcem pieczenia).