Mój przepis na leniwe pierogi. Moje dzieci je uwielbiają – Tak smaczne, że palce lizać

Mój przepis na leniwe pierogi. Moje dzieci je uwielbiają. Potrzebne składniki:

  • pół kg twarogu (może być tłusty lub półtłusty)
  • 2 jajka (może być jedno)
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • można dodać 2-3 łyżki cukru oraz łyżkę śmietany przy podawaniu

Twaróg przetrzyj przez sito lub rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, roztopione masło, sól i cukier (jeśli wybierasz wersję z cukrem). Do powstałej masy dodaj przesianą mąkę. wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto.

Połóż wszystko na stolnicy lub na stole podsypane mąką, bo inaczej będzie się przylepiać. Pokrój na dwie lub trzy części. Każdą z części zroluj i lekko spłaszcz. Następnie pokrój na kawałki. Mogą być ukośne. W międzyczasie przygotuj duży garnek.

Zagotuj sporą ilość wody i lekko ją posól. Gotowe kawałki delikatnie wkładaj do wody (tak żeby nie pryskał na ciebie wrzątek. Gdy leniwe wypłyną na powierzchnię, to pozwól im się jeszcze gotować ok. pół minuty i następnie wyjmuj je delikatnie na talerz.

Są gotowe do podania. Można je serwować ze śmietaną.