Te pieczone ziemniaki zasmakują wszystkim. Oto przepis

Pieczone ziemniaki to popularne danie.

Ziemniaki te można podawać jako dodatek do mięs lub jako przekąskę. Oto przepis na rewelacyjne, aromatyczne i przepysznie pachnące ziemniaki z czosnkiem, które piecze się w rękawie.

Składniki:

ziemniaki – 1 kg,
Czosnek – około 2-3 ząbki
Oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe
pietruszka – 1 pęczek
Musztarda – 1 łyżeczka
sól – 1/2 łyżeczki,
Przyprawy do smaku według własnych upodobań
Rękaw jest również dostępny do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i umyć. Następnie za pomocą wykałaczki nakłuć ziemniaki w kilku miejscach. Posiekaj czosnek i wyciśnij go. W misce wymieszać oliwę z oliwek, zioła i musztardę z czosnkiem, solą i ziołami.

Wymieszaj masę ziemniaczaną z przygotowaną mieszanką. Umieść ziemniaki w rękawie, a w rękawach zrób kilka dziurek. Rozgrzej piekarnik do 180-200°C. Piecz w rękawie ziemniaki w piekarniku przez 40-60 minut. Wielkość ziemniaków będzie miała wpływ na czas pieczenia.

Możesz uzyskać chrupiącą skórkę z ziemniaków, zdejmując wierzchnią warstwę rękawa po upieczeniu. Piec ziemniaki pod przykryciem przez 10 minut, a następnie przełączyć na tryb grillowania. Ta metoda może być używana do podawania ziemniaków z różnymi daniami dodatkowymi.

Smacznego!