Możesz upiec naleśniki bez mąki, nawet jeśli jesteś na diecie. Przepis krok po kroku.

Składniki:

  • 5 łyżek skrobi
  • 500ml mleka
  • 6 jaj
  • 300 g twarogu
  • 150g śmietany (alternatywnie z jogurtem naturalnym)
  • masło
  • cukier w zależności od potrzeb

Roztrzep widelcem 5 jajek, a następnie dodaj cukier. Powoli dodawaj skrobię, nie przerywając mieszania.

Po dodaniu całej skrobi, upewnij się, że nie ma żadnych grudek. Następnie dodaj olej słonecznikowy oraz mleko.

Po posmarowaniu patelni masłem, można przystąpić do smażenia naleśników.

Po usmażeniu obu stron naleśników, można przystąpić do przygotowania nadzienia. Połącz twaróg, cukier i jedno jajko.

Rozprowadź masę na naleśnikach, gdy uzyskasz gładką konsystencję. Z całej masy uformuj duży wałek.

Rozłóż naleśniki na blasze do pieczenia i polej je jogurtem (lub kwaśną śmietaną). Piecz naleśniki przez 10 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika ciesz się pysznym obiadem.