Warto też dodać, że zamarynowanie pieczarek tym sposobem zajmie nam tylko 20 minut! Myślisz, że to niemożliwe? W takim razie koniecznie wypróbuj poniższy przepis i przekonaj się sam.
Pieczarki umyj i obierz, a następnie pokrój na mniejsze części, najlepiej na dwie lub cztery. Wsyp je na suchą patelnię i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut. Pieczarki powinny puścić wodę, a następnie odparować.
W czasie duszenia pieczarek zajmij się przygotowaniem marynaty. Do dużej miski wrzuć cebulę pokrojoną w pół pierścienie, a następnie dodaj do niej czosnek pokrojony w cienkie plastry.
Następnie dolej trochę oleju oraz dosyp łyżkę cukru. Wsyp także wszystkie przygotowane przyprawy – liście laurowe, kolendrę, ziarna pieprzu czarnego oraz zioła angielskiego, sól oraz goździki. Całość zalej octem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Gotową mieszankę dodaj do duszących się pieczarek, całość gotuj jakieś 7 minut na małym ogniu. Po upływie czasu zdejmij pieczarki z ognia i odstaw na cztery minuty, cały czas używając pokrywki.
Przygotuj sobie słoik, najlepiej 1,5 litrowy. Przerzuć przygotowane pieczarki do wnętrza słoika, mocno zakręć pokrywkę i odstaw do ostygnięcia.