Pomysł na marynowane pieczarki – Bardzo szybki przepis , jeszcze tak dobrych nie jadłaś

Wielu z nas nie lubi marynowania grzybów, gdyż cały proces wydaje się zbyt czasochłonny. Dzisiaj przedstawię wam innowacyjny pomysł takiego przygotowania pieczarek, które będą fajną przekąską lub idealną przystawką na wigilijny stół.

Warto też dodać, że zamarynowanie pieczarek tym sposobem zajmie nam tylko 20 minut! Myślisz, że to niemożliwe? W takim razie koniecznie wypróbuj poniższy przepis i przekonaj się sam.

Do marynowania będziesz potrzebować:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule białe
  • około 7 ząbków czosnku
  • 75 ml oleju roślinnego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 6 liści laurowych

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyj i obierz, a następnie pokrój na mniejsze części, najlepiej na dwie lub cztery. Wsyp je na suchą patelnię i duś pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut. Pieczarki powinny puścić wodę, a następnie odparować.

W czasie duszenia pieczarek zajmij się przygotowaniem marynaty. Do dużej miski wrzuć cebulę pokrojoną w pół pierścienie, a następnie dodaj do niej czosnek pokrojony w cienkie plastry.

Następnie dolej trochę oleju oraz dosyp łyżkę cukru. Wsyp także wszystkie przygotowane przyprawy – liście laurowe, kolendrę, ziarna pieprzu czarnego oraz zioła angielskiego, sól oraz goździki. Całość zalej octem, a następnie dokładnie wymieszaj.

Gotową mieszankę dodaj do duszących się pieczarek, całość gotuj jakieś 7 minut na małym ogniu. Po upływie czasu zdejmij pieczarki z ognia i odstaw na cztery minuty, cały czas używając pokrywki.

Przygotuj sobie słoik, najlepiej 1,5 litrowy. Przerzuć przygotowane pieczarki do wnętrza słoika, mocno zakręć pokrywkę i odstaw do ostygnięcia.

Schłodzone grzybki możesz wstawić do lodówki, będą nadawać się do spożycia przez kolejne dwa tygodnie. Smacznego!