Przepyszna delikatna sałatka – „Panna Młoda”. Spodoba się każdemu i upiększy każdy stół. Przepis.

Sałatka „Panna Młoda” to coś więcej niż tylko świąteczne danie. Dlaczego nosi taką nazwę? To proste.

Jeśli będziesz postępować zgodnie z instrukcją, będzie wyglądać jak suknia panny młodej. Jest delikatna, ponieważ nie zawiera żadnych ostrych przypraw. To świetny wybór dla dzieci.

Do naszej sałatki potrzebne jest:

  • 300 gram wędzonej piersi z kurczaka (opcjonalnie grillowany filet)
  • 4 jajka
  • 2 serki topione o smaku śmietankowym
  • 2 duże ziemniaki
  • marynowana cebula (jak ktoś nie ma wystarczy zwykła)
  • majonez

Przygotowanie:

Jajka i ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki i jajka powinny być gotowane do miękkości. Aby przyspieszyć studzenie, umieść je na zewnątrz. Wędzonego kurczaka pokroić na małe kawałki. Marynowana cebula sprawi, że sałatka będzie delikatniejsza. Jeśli nie masz marynowanej cebuli lub nie jest ona potrzebna, poszatkuj ją drobno.

Wystudzone ziemniaki można zetrzeć na grubej tarce. Jajka wraz z serem można zetrzeć na drobnej tarce.

Wszystko układać warstwami:

  • Kurczak
  • Majonez
  • Cebula
  • Majonez
  • Ziemniaki
  • Majonez
  • Żółtka jaj i serki topione
  • Na wierzchu starte białka jaj

Tę sałatkę warstwową należy przygotować z wyprzedzeniem, podobnie jak wszystkie inne sałatki warstwowe. Dopiero na drugi dzień będzie można się nią w pełni delektować. Można ją przechowywać w lodówce do pięciu dni. Jestem pewna, że cała rodzina ją pokocha i zostanie zjedzona znacznie szybciej.

SMACZNEGO!