Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk – Frytki chowają się do tego dania: 1 ziemniak, 1 jajko i mąka.

Znudziły Ci się już ziemniaki, lub frytki ciągle podawane do obiadu? Szukasz jakiejś smacznej alternatywy? Doskonale! Przychodzimy więc z pomysłem na przepyszne pałeczki ziemniaczane, które z pewnością przypadną Ci do gustu.

Pałeczki ziemniaczane, które dziś przedstawimy, doskonale sprawdzają się zarówno jako dodatek do ryb czy dań mięsnych, jak i samodzielna przekąska. Przygotowane na świeżo i podane z ulubionym sosem będą hitem na domowych imprezach.

Do przygotowania ziemniaczanych pałeczek będziesz potrzebować kilku bardzo prostych składników. Są to następujące produkty:

  • mąką 300g
  • mleko 180 ml
  • ziemniaki (jeden większy lub kilka mniejszych)
  • jajko (jedna sztuka)
  • sól, pieprz oraz świeży szczypiorek.
  • drożdże w proszku 3g

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i pokrój w plasterki.

Następnie ugotuj je w wodzie, lub jeśli wolisz- na parze.

Ugotowane ziemniaki ugniatamy na gładkie purre.

Dodajemy sól, pieprz oraz drożdże, a następnie mleko i jajko.

Całość mieszamy i sukcesywnie dodajemy przesianą mąkę, tak aby powstała jednolita masa.

Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po upływie należytego czasu, do ciasta dodajemy posiekany szczypiorek, a następnie przelewamy całość do woreczka, w którym wycinamy końcówkę. Małymi porcjami wyciskamy ciasto na rozgrzany olej.

Pałeczki smażymy do uzyskania pięknego, złotego koloru. Po usmażeniu układamy je na papierowym ręczniku, aby osączyć zbędny tłuszcz.

Przekąskę, jak już wyżej wspomniano, możesz podawać samodzielnie, z ulubionym sosem, lub jako dodatek do wielu potraw.