Chrupiące, miękkie i puszyste paczki na kefirze – bez drożdży. Nawet sąsiad zapuka po przepis.

Nasza propozycja to przygotowanie na śniadanie lub deser chrupiących, puszystych miękkich pączków. Dodatkowo zastosujemy tu nadzienie malinowe. Najlepiej Używać świeżych owoców w sezonie; a mrożonych zimą.

Od objętości naczynia zależy ile oleju będzie niezbędnie do usmażenia pączków. Następnie wyjmij pączki z garnka, kiedy będą miały złoty odcień.

Potrzebne Składniki:

  • Jajko: 2 sztuki
  • Cukier: 1 łyżka
  • Kefir: 500 ml
  • Świeże Maliny: 100 g
  • Proszek do pieczenia:koniecznie 0,5 łyżeczki
  • Sól: 1 szczypta
  • Cukier puder: 3 łyżki
  • Cukier waniliowy: najlepiej 10 g
  • Mąka pszenna: 500-600 g
  • Olej słonecznikowy: koniecznie 2 łyżki

Przygotowanie:

Wymieszaj Jajka w misce dodając sól i cukier, zwykły i waniliowy. Następnie dodaj kefir, olej słonecznikowy i na koniec wymieszaj. Następnie Przesiej dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieć ruchami kolistymi ciasto.

Rozwałkuj ciasto w rulon, pokrój na drobne kawałki. Następnie każdy kawałek ugnieść dłonią. Możesz umieścić w centrum również maliny. Na koniec zegnij krawędzie i zwijaj ciasto w kulkę do uzyskania efektu.

W garnku podgrzej potrzebną ilość oleju roślinnego. Zanurz połowę pączków we wrzącym oleju, a następnie gotuj, aż uzyskasz efekt zarumienia się pączków.

Przed podaniem smacznych puszystych pączków, delikatnie posyp je cukrem pudrem. Smacznego!