Niezwykle smaczne proste ciasto na niedzielny stół – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Ciasto jest jednym z najprostszych i szybszych do wykonania. Nikt nie powinien mieć problemu z jego wykonaniem.

Pyszny, kakaowy spód połączone z twarogiem sprawia, że ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Ten wypiek nie może się nie udać.

Składniki:

  • 300 gram mąki,
  • 150 gram cukru pudru,
  • 250 gram masła,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • 4 łyżki kakao,
  • 700 gram twarogu,
  • 150 gram cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 żółtka,
  • 4 białka.

3 żółtka i masło połączyć z suchymi składnikami, czyli z: mąką, cukrem proszkiem do pieczenia oraz z kakao. Składniki wyrobić na gładkie ciasto, a następnie podzielić je na 2 części, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około pół godziny.

Twaróg drobno pokruszyć, dodać do niego 150 gram cukru pudru i żółtko z cukrem waniliowym. Dla wyrazistszego smaku można dodać również odrobinę wyparzonej i startej skórki z cytryny. Ubite białka wymieszać z przygotowanym twarogiem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Pierwszą połowę ciasta rozwałkować lub odrywać na mniejsze kawałki i układać na blaszce, aby zajęły one wolną przestrzeń. Na tę warstwę wyłożyć twarogową masę, a na nią zetrzeć drugą połowę ciasta. Tę drugą część można nawet zamrozić, aby lepiej ścierało się ją na tarce o grubych oczkach.

Całość piec 30 minut w 180 stopniach. Ewentualnie należy wydłużyć proces pieczenia, aby ciasto po sprawdzeniu było upieczone do suchego patyczka.

Ekspresowe ciasto jest łatwe do wykonania. Zachwyci niejednego smakosza słodkości i zapewne poprosi on o kolejny kawałek. Smacznego!