Herbatniki należy zmielić, tak aby powstały okruszki. Pracę można ułatwić sobie blenderem, jeśli jednak nie posiadasz takiego urządzenia, możesz herbatniki pokruszyć przy pomocy np. wałka. Zmielone ciastka umieść w dużej misce, zapewni to pełną swobodę podczas zagniatania.
Do herbatników dodaj masło orzechowe a następnie przy pomocy dłoni połącz składniki do uzyskania jednolitej masy. Powstała masa powinna być lekko wilgotna oraz niezwykle elastyczna. Następnie należy uformować ciasteczka. Przykładowa ich forma to mała roladka, jednak możesz nadać im dowolny kształt.
Każde ciasteczko umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz także wykorzystać duży talerz lub inne płaskie naczynie. Ważne jest aby pomiędzy ciasteczkami zachować odstęp, dzięki czemu nie skleją się ze sobą. Przygotuj kąpiel wodną a następnie rozpuść w niej połamaną na mniejsze części czekoladę.
Najzdrowsza jest gorzka czekolada dobrej jakości, jeżeli jednak nie przepadasz za nią, możesz użyć czekolady mlecznej lub białej. Możesz także użyć czekolady innego rodzaju do ozdobienia ciasteczek. Kiedy czekolada się rozpuści, zanurz w niej po kolei każde ciasteczko a następnie odłóż na specjalną kratkę lub ruszt.