Najlepsza zupa kalafiorowa z przepisu babci – z marchewką i serem – 30 minut i gotowa

Zupa kalafiora jest nie tylko zdrowa, ale także pożywna. Co powiesz na nową odsłonę z dodatkiem… sera żółtego? Taki rozgrzewający i pyszny obiad pokochają dorośli i dzieci. Oto przepis na prostą i oryginalną zupę kalafiorową.

Będziesz potrzebować:

  • pół litra wody
  • bulion mięsny lub warzywny
  • kalafior: główka średniej wielkości
  • marchewka: 1 sztuka
  • kawałek selera

do tego

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • starty żółty ser
  • pieprz, sól i przyprawy do smaku

Jak zrobić zupę kalafiorową

Kalafior obierz z liści, następnie dokładnie opłucz zimną wodą. Podziel ostrożnie na małe różyczki. Seler i marchew umyj, obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Do gotującego się bulionu dodaj warzywa.

Kiedy zupa zacznie się ponownie gotować, przykryj garnek i gotuj całość na średnim ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną (15-20 minut). Kiedy warzywa się gotują, w mniejszym garnku lub rondelku rozpuść dwie łyżki masła, dodaj mąkę, pieprz i sól. Zasmażkę mieszaj powoli, dolewając mleko, aby miała gładką konsystencję.

Po zagotowaniu gotuj dodatkowe dwie minuty, ciągle mieszając. Następnie zmniejsz ogień do minimum i dodaj starty ser. Kiedy się rozpuści, wlej zasmażkę z serem do zupy kalafiorowej. Całość wymieszaj.

Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!