Kalafior obierz z liści, następnie dokładnie opłucz zimną wodą. Podziel ostrożnie na małe różyczki. Seler i marchew umyj, obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Do gotującego się bulionu dodaj warzywa.
Kiedy zupa zacznie się ponownie gotować, przykryj garnek i gotuj całość na średnim ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną (15-20 minut). Kiedy warzywa się gotują, w mniejszym garnku lub rondelku rozpuść dwie łyżki masła, dodaj mąkę, pieprz i sól. Zasmażkę mieszaj powoli, dolewając mleko, aby miała gładką konsystencję.
Po zagotowaniu gotuj dodatkowe dwie minuty, ciągle mieszając. Następnie zmniejsz ogień do minimum i dodaj starty ser. Kiedy się rozpuści, wlej zasmażkę z serem do zupy kalafiorowej. Całość wymieszaj.