Wystarczy tylko 30 minut, aby przygotować ten pyszny deser bez pieczenia. Szybka słodycz przygotowana na patelni.

Jest to szybki i łatwy deser, który można zrobić bez konieczności pieczenia. Potrzebna jest tylko patelnia. Delektuj się nim razem z gośćmi i ciesz się nowymi doznaniami smakowymi.

Składniki:

  • Śmietana 200g (18-20%)
  • Mąka pszenna 220g
  • Miód 100 g
  • jajka 2 szt.
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Masło 130 g
  • 150g ugotowane mleko skondensowane słodzone
  • Sól – szczypta

Jak przygotować:

Przygotuj masło, miód, jajka i sól w małej misce. Następnie umieść miskę w dużym garnku z pokrywką. Włącz gaz i mieszaj składniki, aż się połączą. Wymieszaj masę z sodą oczyszczoną.

Masa powinna się spienić. Dodaj do niej odrobinę mąki i ponownie wymieszaj, aż do połączenia. Możesz teraz wyjąć garnek z kuchenki i pozwolić misce ostygnąć. Gdy masa ostygnie, dodaj pozostałą mąkę do miski i wymieszaj ciasto.

Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę. Podziel je na osiem równych porcji. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek. Każdy z nich smażymy na suchej patelni przez około 1-2 minuty z każdej strony. Przygotować krem z mleka skondensowanego i śmietany. Oba składniki zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Krem rozprowadzić równomiernie na naleśniku. Następnie nakładać na przemian naleśnik z kremem. Wierzchnią warstwę powinna stanowić porcja kremu. Deser wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby składniki się połączyły. Całość można udekorować polewą z ciemnej czekolady.