Przepis na miodowe ciastka: Jest szybki i łatwy do wykonania, a będziesz zadowolony z rezultatów.

Przygotuj ciasto, mieszając razem w rondelku cukier, miód, sodę oczyszczoną i margarynę. W osobnej misce połącz mąkę i miód. Połącz składniki i podgrzej na małym ogniu. Mieszaj składniki aż do rozpuszczenia cukru. Gdy masa stanie się jednolita, dodaj ją do miski z mąką. Ciasto należy wyrobić i odstawić na co najmniej dwie godziny.

Kiedy ciasto ostygnie, rozwałkuj je na cienką warstwę. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 3 mm. Następnie można z niego wyciąć ciasteczka. Ten przepis najlepiej sprawdza się w przypadku małych ciastek. Zauważyłam, że dobrze sprawdzają się w przypadku mniejszych ciastek – średnica powinna wynosić około 3 cm. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni. Piecz herbatniki przez siedem minut.

Kiedy ciastka są już upieczone, czas na przygotowanie nadzienia. Połącz mleko, mąkę i cukier waniliowy. Podgrzewaj aż do zagotowania. Mieszanka powinna stać się gęstą masą, którą możesz odstawić do ostygnięcia. Do smaku, dodaj cukier do masła i ubij trzepaczką. Kiedy mieszanka będzie już chłodna, dodaj ją do masła i cukru. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.

Polewę można dodać na końcu. Ciemną czekoladę należy roztopić na małym ogniu. Piec ciastka w piekarniku przez 10 minut. Nałożyć nadzienie na ciastka. Nie zostawiaj masy do zastygnięcia zbyt długo. Gotowe! Na koniec, możesz udekorować ciastka jak tylko chcesz.

Czytaj dalej