Mięso pod kołderką – świetny pomysł na pyszny, szybki obiad. Mistrzowski przepis

Mięso pod kołderką, to świetny pomysł na obiad lub przyjęcie. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci każdego wielbiciela mięsnych dań.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 2-3 pomidory
  • 3 cebule
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 200-250 g żółtego sera
  • sól do smaku
  • świeże zioła do smaku
  • majonez

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, a następnie trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Pomidory kroimy w półpierścienie. Ser ścieramy na grubych oczkach. Świeże zioła drobno siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.

Blachę do pieczenia smarujemy olejem. Następie układamy na niej warstwowo składniki – mięso, cebula, ziemniaki i pomidory posmarowane majonezem. Danie wkładamy na 45 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pięć minut przed końcem pieczenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posypujemy całość ziołami i startym serem.

Pieczemy całość jeszcze 5 minut do rozpuszczenia sera i gotowe. Smacznego