Przepis na pieczone mięso zawinięte w folię. To pyszna propozycja na kanapkę lub obiad.

Ten przepis jest prosto z babcinej książki kucharskiej na pyszne mięso zapiekane w folii.

Mięso pieczone w folii na ciepło i na zimno. Świetnie nadaje się na kanapki lub obiad, zarówno z sosem pieczeniowym, jak i na zimno. Na pieczeń wybieram schab, ale możesz użyć dowolnego innego mięsa.

Składniki:

  • łyżeczka soli, cukru, pieprzu, papryki czerwonej i kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (polecam młotkowy)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Najpierw przygotuj marynatę. Połącz wszystkie przyprawy z olejem. Opcjonalnie możesz dodać do przepisu rozmaryn lub jałowiec, ale to już zależy od Ciebie. Następnie, przygotuj mięso. Dobrze je umyj i osusz. Natrzyj mięso marynatą.

Mięso, które zostało zmarynowane będzie delikatniejsze. Zawiń dokładnie mięso w folię aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeśli nie posiadasz folii, użyj rękawa do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. W międzyczasie, przygotuj blachę do pieczenia lub brytfannę. Umieść mięso w pojemniku i pozostaw do schłodzenia na co najmniej 60 minut. Wyjmij mięso z lodówki i zawiń je w folię. Kontynuuj pieczenie przez 15 minut bez folii.

Po wykonaniu tych czynności, pieczeń będzie gotowa. Smacznego!