Mięso marynowane z cebulką – Przystawka lepsza niż jakakolwiek kiełbasa.

Następnie sprawdzamy, czy mięso jest gotowe. W tym celu nacinamy je i sprawdzamy, jakiego koloru jest sok, który z niego wypływa – powinien być przezroczysty. Jeżeli jest czerwony, musimy jeszcze trochę pogotować mięso. 50 ml wody mieszamy z sokiem z cytryny, olejem i octem balsamicznym, dodajemy mielony pieprz, ostrą mieloną paprykę, natkę pietruszki, majeranek, sól i cukier.

Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Mięso wyjmujemy z wody i kroimy w plastry średniej grubości. Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej na przemian wieprzowinę i cebulę. Całość zalewamy marynatą i przykrywamy folią spożywczą.

Mięso wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Można skrócić czas marynowania do 4 godzin, należy jednak pamiętać o tym, by co godzinę je przemieszać.

Po upływie tego czasu mięso układamy na talerzu i posypujemy posiekanymi drobno ziołami i papryczką chili.

Czytaj dalej