Mięso marynowane z cebulką – Przystawka lepsza niż jakakolwiek kiełbasa.

Wieprzowina bywa częstym gościem na naszych stołach. Zazwyczaj podawana jest w formie smażonej, duszonej lub pieczonej.

Rzadko bywa gotowana, a szkoda! Mięso wieprzowe w odpowiedniej marynacie może być naprawdę pyszną przekąską, która podbije niejedną imprezę. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności.

Wystarczy odrobina cierpliwości, by dać mięsu czas na wchłonięcie przypraw. Potem wystarczy odpowiednia obróbka i wszystko jest gotowe. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przygotuj gościom ten smakołyk.

Mięso marynowane z cebulą – składniki

Do przygotowania mięsa marynowanego z cebulą będziesz potrzebować:

  • 500 gram mięsa wieprzowego
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 goździki
  • 2 listki laurowe
  • 3  cebule
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 50 ml wody
  • 90 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki majeranki
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 0,25 łyżeczki ostrej, mielonej papryki

Mięso marynowane z cebulą – sposób przygotowania

Do garnka nalewamy wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Kiedy będzie się już gotowała wkładamy do garnka kawałek mięsa. Dodajemy przyprawy – ziarnka pieprzu, listki laurowe, goździki oraz 1 cebulę. Po upływie pół godziny dodajemy sól i gotujemy przez kolejne 10 minut.